søndag 22. april 2012

KOLDNÅL MED ETSING
















Denne teknikken gikk ut på å bruke den samme platen som jeg brukte i forrige oppgave(koldnål-oppgaven). Jeg startet med å dekke hele baksiden av platen med asfalt for å ikke etse gjennom platen. Etter at dette hadde tørket, dekket jeg de område jeg ville beholde ''hvite'' med asfalt -  det jeg ikke dekket ble ville bli etset og få en rødlig farge. Da dette hadde tørket, strødde jeg på aquatint/harpiks på det områdene jeg ikke hadde dekket med asfalt. Dette skulle varmest, så jeg holdt platen over gassbrenneren til aquatinten skiftet farge. Deretter måtte jeg kjøle ned platen litt, før jeg la den i syrebad og lot den ligge i ca. 1 min. Dess lenger du lar den ligge i syrebadet, dess dypere vil den bli etset. Hvor dypt etsingen går avgjør dermed hvor mørkt trykket blir(dyp etsing= mørkt trykk). Etter at platen hadde ligget i syrebadet i 1 minutt, la jeg den i et kar med rent vann for å skylle av syren. Jeg tørket godt av platen, og begynte å fjerne asfalten med white spirit og rødsprit. Etter at jeg hadde fått bort alt asfalten fra platen, kunne jeg begynne å forberede meg til trykkingen slik som jeg gjorde i forrige oppgave. Jeg rullet over platen med trykksverte(rød), og la platen på ovnen en liten stund slik at trykksverten gikk ned i ripene. Deretter brukte jeg lin for å gni trykksverten godt ned i ripene. For å fjerne overflødig trykksverte, brukte jeg avispapir og avsluttet med silkepapir for å få bort restene. Nå var platen klar til å trykke med. På grunn av mangel på tid i denne oppgaven, og på grunn av en lang prosess, fikk jeg bare trykket 2 trykk. Heldigvis ble disse trykkene veldig bra!

torsdag 29. mars 2012

KOLDNÅL

PROSESSEN:

Jeg startet oppgaven med å file de skarpe siden av sinkplaten. Jeg måtte passe på å file litt forsiktig slik at sidene ikke ble ”taggete”. Begynte å pusse platen, og måtte bruke en linjal slik at jeg bare pusset litt av gangen og bare pusset i en retning. Når platen hadde fått en fin overflate og var klar til bruk, gikk jeg over til inspirasjonsdelen. Fant litt inspirasjon på nettet til motiv på trykket mitt. Jeg kikket litt på koldnålkunstneres trykk for å få en liten oversikt over hva man faktisk kan gjøre med koldnåltrykk. Det var mye spennende å finne. Jeg tenkte at ville ha litt forskjellige former og streker i motivet mitt, og gjerne organiske former for å skape et interessant trykk. Lagde ulike skisser med forskjellige utrykk. Gikk for skissen av damen med hatten, fordi jeg ble veldig fornøyd med komposisjonen i motivet og syntes det ble fint med litt skygger og skraveringer i dette motivet. Det er et enkelt men fint motiv synes jeg. Var også opptatt av å ha noen ”rene” partier i trykket, ettersom vi skal drive med etsning senere, og jeg tenkte det da ville bli fint å etse bort enten bakgrunnen eller hatten i motivet. 

Etter å ha bestemt meg for hvilken skisse jeg skulle gå for, overførte jeg motivet til platen ved å tegne oppå blåpapir. Jeg måtte tegne veldig hardt for at blekke skulle vise på platen. Jeg begynte deretter å skjære i platen med et spist redskap. Skjærte ekstra mye der jeg ville ha tydeligere strek, og skraverte der jeg ville ha skygger og tekstur. 
Da jeg var ferdig med å skjære i platen rullet jeg over den med rød trykksverte. La platen deretter på ovnen slik at trykksverten smeltet ned i selve motivet. Etter at platen hadde ligget på ovnen en kort stund brukte jeg en bit lin eller noe lignende med en liten dott papir inni til å gnikke sverten nedi ripene. Jeg la platen en liten stund på ovnen igjen før jeg tørket bort overflødig sverte med avispapir. Silkepapir ble brukt til å tørke bort restene. 

Da var platen klar til for pressen. Jeg hadde et ark under platen for å unngå gris og la bøttepapir oppå platen med et ark over det igjen. Jeg passet på å ha jevne og litt sakte sveivinger på pressen for å få et fint trykk. Hengte det ferdige resultatet opp på veggen til tørk. Ettersom det første trykket ble så bra trengte jeg ikke å skjære noe mer i platen. Videre prøvde jeg å trykke med svart trykksverte, men syntes ikke resultatet av den ble så fint. Prøvde også å fjerne mest mulig trykksverte på platen for å få frem de ”rene” partiene i motivet.

Ferdig produkt:



fredag 9. mars 2012

Iscenesatt foto


Egenskaper: ISO-400, f/8, eksponeringstid- 1/100 sek., brennvidde- 35 mm, blender- 4,7.
Redigering (Picnik.com): Endret på eksponeringen - gjorde bildet litt lysere, økte høylyset, økte kontrasten. Deretter brukt jeg to ulike effekter i picnik. Først brukte jeg ''1960's'' som gjør at fargene i bildet blir mye varmere og gjør at lyset blir finere. Det ser litt ut som en varm sommerkveld. Jeg hadde ca. 60% styrke på denne effekten. Jeg brukte også effekten ''Infrered film'' som gjør at bildet blir svart/hvitt - som en gammel svart/hvitt-film. (Det blir mye større kontraster i denne effekten i motsetning til vanlig svart/hvitt-effekt.) Jeg ville ikke ha bildet helt svart/hvitt, så derfor dempet jeg effekten til ca. 65 % styrke slik at fargene ble synlige. Med litt svakere styrke på denne effekten blir fargene litt dempet - litt mørkere,  og samtidig blir den første, varme effekten litt kaldere. Jeg synes fargene i bildet ble veldig fine ved å mikse disse effektene, og fikk frem det uttrykket jeg ville ha.












Egenskaper: ISO-400, f/8, eksponeringstid- 1/50 sek., brennvidde- 34 mm, blender- 4,6.
Redigering (Picnik.com): Samme redigering på dette bildet som det første.












Egenskaper: ISO-400, f/8, eksponeringstid- 1/50 sek., brennvidde- 34 mm, blender- 4,6.
Redigering (Picnik.com): Samme redigering som det første bildet.
















Egenskper: ISO- 450, f/8, eksponeringstid- 1/30 sek., brennvidde- 26 mm, blender- 4,1.
Redigering (Photoshop): Brukte adjustment layer Black & White. Justerte fargene for å øke og minske på kontrastene. Når jeg ble fornøyd med det, ville jeg ha frem de røde leppene. Derfor valgte jeg pensel-verktøyet og den rød-fargen jeg ville ha, og farget over leppene. For at fargen skulle se mer naturlig ut valgte jeg Hard Light i kolonnen over lagene og justerte fill-et ned noen prosent. Synes bildet ble veldig stilig når bare leppene var i farge. Leppene gjør mye med uttrykket i bildet og jeg følte derfor det var nødvendig å sette farge på dem. 
                                                                                                       
Egenskaper: ISO- 450, f/8, eksponeringstid- 1/30 sek., brennvidde- 26 mm, blender- 4,1.
Redigering (Photoshop): Brukte adjustment layer Black & White. Justerte fargene slik at det gule og det grønne i bildet ble lysere. Det røde i bildet gjorde jeg mørkere for å fremheve leppene. De blåe fargene gjorde jeg også mørkere slik at klærne kom bedre frem. Synes bildet ble veldig kult i svart/hvitt og synes jeg fikk skapt et stilig uttrykk. 















Egenskaper: ISO- 400, f/3,5, eksponeringstid- 1/50 sek., brennvidde- 18 mm, blender- 3,6.
Redigering (Picnik.com): På dette bildet har jeg endret eksponeringen slik at bildet ble litt lysere. Deretter endret jeg på fargetemperaturen i bildet slik at de ble varmere. Jeg brukte effekten ''1960's'' for å gjøre fargene i bildet enda litt varmere. Til slutt brukte jeg effekten ''Infrared film'' for å ''kjøle'' ned de varme fargene litt ned, og for å oppnå et finere lys i bildet. På det andre bildet brukte jeg ''Black & White'' effekten for å gjøre det svart/hvitt.


Alle bildene er tatt med Nikon D3100 med selvutløser på stativ. Idéen bak bildene var at de skulle se litt ut som motefotografier. Jeg var opptatt av hvordan sollyset skulle skape et fint uttrykk i bildene. Jeg plasserte meg slik at sollyset traff meg i ansiktet. Jeg er veldig opptatt av omgivelser og liker veldig godt å bruke naturen i bildene mine. Jeg valgte derfor å ta bildene ute i hagen min, og plasserte meg slik at trær og busker kom i bakgrunnen for å skape en slags frihetsfølelse i bildet. Fargene i bildene går veldig fint i sammen, og for å bryte litt opp- skape litt kontrast - valgte jeg å bruke den røde leppestiften som blikkfang. Stylingen min er veldig klassisk og er inspirert av tidløse skjønnheter som Marilyn Monroe, Audrey Hepburn og Grace Kelly. Jeg ville at bildene skulle uttrykke eleganse samtidig som de skulle uttrykke frihetsfølelsen naturen gir deg.
Selv ble jeg veldig fornøyd med bildene. Jeg synes jeg klarte å skape et stilfullt uttrykk selv om jeg måtte bruke meg selv som modell. 

fredag 17. februar 2012

INSTALLASJON

Bilde 1.:










ISO: 100, f/5,6, brennvidde: 50 mm, blender: 5, eksponeringsavvik: + 0,7 trinn.
Redigering i photoshop: Økt kontrastene, forsterket noen av detaljene i bildet.


Bilde 2.:




ISO: 100, f/8, brennvidde: 29 mm, blender: 4,4, eksponeringsavvik: +0,7 trinn. 
Redigering i photoshop: Forsterket fargene i himmelen noe, dempet kontrastene og skygger - spesielt i sanden. Dette for å fremheve selve installasjonen, og for å få et roligere uttrykk.


Disse bildene er tatt av en installasjon inspirert av Rune Guneriussen. Installasjonen består av et hagebord, hagestol, reinsdyrskinn, en grein, lykter, vinflaske, vinglass og en rose. Installasjonen plasserte jeg på Sandve-sanden på Karmøy. Jeg ønsket å skape et spennende bilde som får betrakteren til å tenke og reflektere over hva bildet vil si - hva historien i bildet er. Jeg ville ikke at bildet bare skulle ha et enkelt tema, men at betrakteren kan komme med ulike forslag uten at det er verken feil eller rett. Jeg ville at det skulle være litt rart og annerledes - noe du ikke ser hver dag. Jeg ville at de som ser bildet skal tenke; Hvorfor står det en stol og et bord akkurat her? Hvorfor er det bare én stol og et glass? Hva er det egentlig bildet vil si? Jeg synes også det virker veldig fint å sitte alene ved et fint bord med et glass vin midt på stranden og bare nyte livet, utsikten og den herlige lukten av sjø og frisk luft.

torsdag 16. februar 2012

RUNE GUNERIUSSEN

Rune Guneriussen er norsk kunstfotograf som startet sin karriere som nyhetsfotograf i Drammens Tidene. Han utdannet seg ved Surrey Institute of Art & Design, og hans fotografier har skapt internasjonal oppsikt.

Menneskeskapte objekter plassert i uforutsette omgivelser er det kunstfotografen Rune Guneriussens bilder og installasjoner består av. En surrealistisk og drømmeaktig verden blir skapt ved bruk av lamper, stoler og globuser som får liv og plasseres ute i naturen. Han ønsker at betrakteren skal finne veien til historien i bildene selv, og vil ikke diktere en tolkning av bildene. Helt fra han var liten har Guneriussen visst at det var fotograf han skulle bli, og fra han var 16 år har han hatt nettopp fotografi som yrke. Når han tar bilder er det selve installasjonen han har laget som er det viktigste. Han lar ofte installasjonen stå en stund ute i naturen før han tar bildet slik at den får modnet, og naturen får sette sitt preg på installasjonen. Etterhvert ser han hva som er mulig å forandre og gjøre bedre. 

Noen utstillinger Rune Guneriussens fotografier er blitt vist: 
* 2010 Le Radar, Bayeux, France, Les Borealés Festival
* 2010 Galerie MelanieRio, Nantes, France
* 2010 Tjuvholmen, Oslo
* 2010 Turbine Hall, Vestfossen, Norway
* 2009 Galleri Gathe, Bergen, Norway
* 2009 Working Class Hero, festival artist, Norway
* 2008 Galeriia atrium, Talinn, Estland
* 2007 House of Photography, Oslo
* 2006 Arena Vestfossen
* 2004  Shoddyhuset, Vestfossen

A natural collection, 2008

There is no earthly explanation, 2008

Evolution # 04, 2005

One can rely on the prudence of this decisions # 02, 2008

Twentyfourseven # 24, 2006

Evolution # 02, 2005

Evolution # 01, 2005















An upward diplacement, 2010


Kilder:
http://www.runeguneriussen.no/index.html (Tilgjengelig 17.02.2012)
http://no.wikipedia.org/wiki/Rune_Guneriussen (Tilgjengelig 17.02.2012)



onsdag 15. februar 2012

Foto som reportasje, dokumentasjon og kunstuttrykk

Foto som reportasje:
Et reportasjebilde er en sjanger under redaksjonelle fotografier. Foto som reportasje blir brukt for å vise en aktuell hendelse. Informasjon om aktuelle hendelser på en ærlig måte er det et reportasjebilde skal gi. Det skal inneholde innholde mye informasjon og er ofte fra en konkret hendelse. Reportasjebilder kan være tatt fra hendelser som krig, trafikkulykker eller hyggeligere begivenheter som konserter eller festivaler. Reportasjebilder blir ofte brukt av nyheter og aviser som for eksempel Dagbladet. Et foto som blir brukt som reportasje er aldri arrangert, men bilde som er tatt fra en virkelig hendelse.



















Foto som dokumentasjon: 

Foto kan også brukes til å dokumentere noe du har gjort eller opplevd. Det kan også brukes til å bevise noe. Det kan være fint å bruke foto i en arbeidsprosess. Du kan altså ved hjelp av foto dokumentere for eksempel at du har laget et produkt fra idé til ferdig produkt.























Foto som kunstuttrykk:
Når foto skal brukes som kunstuttrykk finnes det ingen grenser for hva du kan gjøre. Alt er lov og det er bare fantasien som setter grenser, likevel har ofte et kunstfotografi som hensikt å være fint å se på. Kunstfoto handler mye om å leke og tørre. Man kan skape spennende foto ved teste ut ulike funksjoner på kamera som blender og lukkertid. Photoshop kan også være et fantastisk verktøy for å skape unike kunstfotografier hvor du kan manipulere og endre på bildene. 

fredag 3. februar 2012

Svart/hvitt - Håndkolorering

mandag 30. januar 2012

VINTERMOTIV og VINTERKORT


BILDER MED VINTERMOTIV:































VINTERKORT:





Dette kortet har jeg laget ved at jeg først valgte hvor stort det skulle være, og da bestemte jeg meg for at det skulle være 20 x 10 cm. Deretter åpnet jeg bildet jeg skulle bruke og endret størrelsen på det slik at det passet inn i filen. Jeg prøvde meg frem med ulike skrifttyper, størrelser og plasseringen av skriften og endte opp med en enkel, klassisk og fin skrift i kursiv. Jeg prøvde også ut forskjellige farger på skriften og fant ut at det var finest med en mørk grå farge da denne gled litt inn i fargene i bildet slik at det ikke ble for stor kontrast. Jeg plasserte tre små stjerner ved siden av skriften for å gjøre kortet hyggeligere og litt søtt. Jeg valgte å ha disse stjernene i samme farge som skriften for å ikke ta oppmerksomheten fra det vakre motivet.

GIF

GIF-FORMAT og ANIMASJON:

* GIF er et fil format som står for Graphic Interchange Format. GIF er det filformatet som blir mest brukt på nettet. GIF er et lagringsformat som blant annet kan brukes til farger i bilder og logoer i farger. GIF brukes ofte når en skal lage animasjoner.

* Animasjon er flere bilder etter hverandre som skaper en illusjon av bevegelse. Animasjonsfilm er en film som ikke er ''ekte'' men som består av tegninger eller andre bilder av noe. Bevegelsens hastighet kan reguleres ved å velge hvor fort det skal gå mellom hvert bilde som vises.

Eksempler på GIF-filer:


















Her er GIF-filen jeg har laget:






















(Klikk på bildet!)

Denne GIF-filen lagde jeg ved at jeg først la inn alle bildene jeg skulle bruke i photoshop. Så endret jeg størrelsen på bildene slik at de ikke skulle bli for store, og la alle bildene inn i et vindu/fil. Deretter trykket jeg på ''window'' og hukket av ''animation'' og ''layers''. Når jeg hadde lagt bildene i den rekkefølgen jeg ville ha de i, klikket jeg på ''ramme-knappen'' (nederst ved siden søppelbøtten) og la opp like mange rammer som bilder jeg hadde valgt(10 stk.). Jeg klikket deretter av øyet på alle bildene i ''layer''-boksen bortsett fra på bakgrunnen. Så klikket jeg på ramme nummer 1. og klikket på layer 1/bilde 1 for å plassere bildet i riktig ramme. Jeg gjorde det samme med de andre bildene, og vips så var GIF-filen ferdig.

Her er også et eksempel på en annen GIF-fil jeg laget av katten min:

Image and video hosting by TinyPic


fredag 13. januar 2012

MONOTYPI